Neste: Kom i gang med Gimp >>

Startsiden
 

Om Gimp

Gimp står for "Gnu image manipulation program", og er opprinnelig laget for Linux operativsystemet. Det er et svært avansert bildebehandlingsprogram som ofte sammenlignes med Adobe PhotoShop, og har i mange år har vært Unix- og Linux brukeres førstevalg for å bearbeide bilder eller lage grafikk med. Det kan brukes i mange ulike operativsystemer, deriblant Microsoft Windows og Mac. Programmet er utviklet på frivillig basis av mange programmerere fra hele verden, etter at studentene Spencer Kimball og Peter Mattis startet prosjektet sommeren 1995, ved Berkeley Universitet i California, USA.


OS versjoner

Gimp finnes for flere ulike operativsystem og plattformer:
GNU/Linux, Apple Darwin/Mac OSX, Microsoft Windows95, 98, NT4, 2000, og XP, OpenBSD, NetBSD, og FreeBSD, Solaris, SunOS, AIX, HP-UX, Tru64, Digital Unix, OSF/1, IRIX, OS/2, og BeOS.


Installere Gimp i Windows

På websiden til Gimp kan du laste ned Windows-versjonen. For at Gimp skal fungere i Windows må du også laste ned GTK, et grafisk "bibliotek" som er nødvendig for å kunne bruke det grafiske brukergrensesnittet til Gimp. GTK må installeres først. Både GTK og Gimp er "pakket inn" i vanlige Windows installerings-filer (exe-filer), og installeres på vanlig windows-måte, etter at du har pakket dem ut av zip-filene. Når du dobbel klikker på exe-filene starter installasjons-programmet, som gir veiledende informasjon underveis i installasjons-prosessen. Det anbefales at du også installerer brukermanualen til Gimp, slik at du har tilgang til denne via «Hjelp»-menyen i Gimp. Brukermanualen kan du også laste ned fra Gimp´ s webside, og installasjonen foregår på samme måte, ved at du laster ned en exe-fil (innpakket i en zip-fil), som starter opp et installasjons-program med veiledende instruksjoner når du dobbel klikker den.Språkversjoner

Gimp bruker operativsystemets språk innstillinger, slik at menynavn og vindu-titler blir vist på operativsystemets språk.
Ved hjelp av denne funksjonen finnes Gimp på de fleste språk. Bare i Norge alene finnes det 3 språkversjoner: bokmål, nynorsk og samisk. Den norske Linux-distribusjonen Skolelinux gir ut nynorsk og samisk versjon av Linux.
«Skolelinux» bruker Gimp som standard bildebehandlings-verktøy, slik som de fleste andre Linux-distribusjoner. Oddbjørn Stuestøl har også laget nynorsk oversettelse av windows-versjonen for Gimp.